poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Krewetki a'la Mike

Składniki:

- Krewetki rzecz jasna
- Sos pomidorowy np. Primo Gussto
- Ser feta jak najbardziej suchy np. w Lidlu mają dobry ( tak wiem Pio_trek Lidl to niemiecka sieć )
- Czosnek
- Bazylia świeża oczywiście :)
- Oliwa z oliwek
- Pieprz do przyprawienia

Krewetki należy rozmrozić i osuszyć np. na papierowych ręcznikach kuchennych. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy krewety ( puszczą wodę, najlepiej ją odlać ). Następnie dodajemy czosnek. Jak poczujemy jego aromat wypełniający nasze nozdrza to wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy pieprzem. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę i jak się rozpuści danie gotowe. Dla smaku i dekoracji na talerzu krewetki posypujemy podartymi liśćmi Bazyli ( nie należy ciąć jej nożem bo traci aromat ). Nie solimy bo feta jest słona. Polecam do tego pieczywo np. bagietkę.
Nie podaje ilości składników, bo ja robię wszystko na wyczucie. Gotuje również…

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jeżeli w przyszłości krewetki zostaną ponownie przygotowane, to proszę zrobić zdjęcie i umieścić je w tym poście na blogu.
    ...a resztę drużyny zaprosić wcześniej na degustację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis został dodany na specjalne życzenie pewnej osoby... nie przygotowywałem ich dzisiaj dlatego nie ma zdjęć.

    OdpowiedzUsuń